«در جستجوی سفال ایران»، سفرنامه‌ای علمی درباره سفالینه‌های ایرانی

سفال ایران

نویسنده و مترجم و پژوهشگر هنر اسلامی از انتشار کتاب «در جستجوی سفال ایران» نوشته پروفسور «میتسوکنی یوشیدا» خبر داد و گفت: این کتاب سفرنامه‌ای علمی درباره‌ تاریخچه و سبک شناسی انواع سفالینه‌های ایرانی از دوره پیش از تاریخ تا روزگار معاصر است.

به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری شبستان، کتاب «در جستجوی سفال ایران» نوشته پروفسور«میتسوکنی یوشیدا» محقق برجسته ژاپنی با ترجمه «کیانوش معتقدی» به تازگی از سوی نشر خط و طرح منتشر شده است، این اثر سفرنامه‌ای علمی درباره‌ تاریخچه و سبک شناسی انواع سفالینه‌های ایرانی، از دوره پیش از تاریخ تا روزگار معاصر است که بیش از پنجاه سال پیش نگاشته شده است.

«کیانوش معتقدی»، نویسنده مترجم و پژوهشگر هنر اسلامی درباره کتاب «در جستجوی سفال ایران» به شبستان گفت: کتاب در جستجوی سفال ایران اثری ارزشمند از محقق برجسته ژاپنی، پروفسور میتسوکنی یوشیدا، سفرنامه‌ای علمی درباره‌ تاریخچه و سبک شناسی انواع سفالینه‌های ایرانی از دوره پیش از تاریخ تا روزگار معاصر است که بیش از پنجاه سال پیش نگاشته شده و با ترجمه من و با حمایت موزه سرامیک فرزانه و با همکاری نشر خط و طرح منتشر شده است.

به گفته کیانوش معتقدی از آنجایی که این کتاب از منظر یک باستان‌شناس و متخصص سفال نگاشته شده که خود ریشه‌ای شرقی داشته و درک و برداشتی متفاوت نسبت به سایر محققان اروپایی دارد می‌تواند منبعی مهم و قابل توجه برای علاقه‌مندان هنر ایران زمین باشد.

این نویسنده و مترجم اظهار کرد: : کتاب «در جستجوی سفال ایران»، به‌مثابه سفرنامه‌ای علمی و خواندنی درباره‌‌ هنری با قدمت ده هزارساله و نتیجه‌ مطالعات و تحقیقات باستان‌شناسی نویسنده آن است. این اثر نخستین‌بار به زبان ژاپنی منتشر و چند سال بعد در آمریکا (۱۹۷۲م.) توسط دکتر جان م. شیلدز، به‌زبان انگلیسی ترجمه و به طبع رسید. ترجمه‌ کتاب حاضر نیز از زبان انگلیسی به فارسی انجام پذیرفته و در انتخاب تصاویر ،علاوه بر وفاداری به اصل کتاب، تعداد بیشتری تصویر از نمونه‌های منحصربفرد آثار موجود در موزه‌های ایران و ژاپن به‌صورت رنگی منتشر شده است.

پروفسور «میتسوکنی یوشیدا» (۱۹۹۱-۱۹۲۱م.) استاد و مدیر اسبق دانشگاه کیوتو و عضو انستیتوی مطالعات انسان‌شناسی ژاپن بود. او در سال ۱۹۵۶م. نخستین سفر پژوهشی خود را به خاورمیانه انجام داد. یوشیدا که شیفته‌ فرهنگ و تاریخ ایران بود، به عنوان یکی از اعضای اصلی در پروژه‌ی تحقیقاتی و باستان‌شناسی دانشگاه کیوتو (۶۴-۱۹۵۹م.) چندبار به کشورهای ایران،افغانستان، هند و پاکستان سفر کرد. یوشیدا پس از سال‌ها سفر به اقصی نقاط ایران، توانست با شناختی دقیق از تاریخچه و تکنیک‌های ساخت سفال در ایران، مهم‌ترین سایت‌های باستانی بازدید و یادداشت‌های فراوانی، در خلال سفرهایش از مراکز تولید و کشف سفالینه‌ّهای ادوار مختلف تاریخی ثبت کند. البته علاقه‌ پروفسور یوشیدا به هنر سفال و سرامیک تنها معطوف به جغرافیای ایران آن روزگار نبود و از همان آغاز در جستجوی پیشینه‌ی سفالگری در گستره‌ی جغرافیای ایران فرهنگی بود، پس به همین دلیل ادامه ریشه‌های مشترک این هنرـ صنعت را در کشورهای همسایه ایران (افغانستان و پاکستان) نیز دنبال کرد، تا در نهایت کلیه‌ی یافته‌های علمی خود را در قالب کتاب حاضر در سال ۱۹۶۶م. منتشر کرد.

کتاب «در جستجوی سفال ایران» اثر پروفسور«میتسوکنی یوشیدا» محقق برجسته ژاپنی با ترجمه «کیانوش معتقدی» به تازگی از سوی نشر «خط و طرح» و با حمایت موزه سرامیک فرزانه منتشر و روانه بازار کتاب شد.

نوشتهٔ پیشین
در جستجوی سفال ایران
نوشتهٔ بعدی
گزیده آثار حمیدرضا اندرز

در همین زمینه بخوانید